Skimming är det nya sättet att stjäla kortuppgifter

De kontaktlösa korten, med blipp, ökar risken att du blir utsatt för skimming

Banker, kreditinstitut och kollektivtrafik har infört nya kontaktlösa betalkort som bara behöver scannas eller "blippas" för att genomföra ett köp. Detta gör att ett köp blir lite smidigare samtidigt som det medför risker för dig. Informationen på ditt kort är relativt enkel att komma över med hjälp av så kallad skimming. Om du blir drabbad av skimming sker det oftast helt obemärkt.

Skydda dig mot skimming


Läs vidare om riskerna med skimming och hur tekniken fungerar. Vi har samlat de vanligaste frågorna och svaren kring skimming


Skimming skydd kort

Du kan bli utsatt för skimming var och när som helst utan att du ens märker det

Skimming av kort sker utan att du märker det

Idag finns enkel utrustning för att skimma ditt kort eller id-handling. Med hjälp av en scanner eller en app i en mobiltelefon kan kortuppgifter kopieras på ett kort avstånd. Det räcker att tjuven är inom ca 1 meters avstånd från dig. Detta sker blixtsnabbt utan att du märker vad som hänt. Med avancerad skimming-utrustning kan tjuven komma åt dina kortuppgifter på 10 meters avstånd. 

Informationen på korten är krypterad men det är relativt enkelt att knäcka krypteringen och då få tillgång till din personliga information genom att trådlöst skimma ditt kort i offentliga miljöer. 

Hur fungerar skimming rent tekniskt?

RFID - Radio Frequency Identity är ett identifikations-system som trådlöst överför elektronisk data från en läsare till en mottagare via elektromagnetiska fält. Detta kan låta krångligt men systemet är redan implementerat i många produkter i form av ett litet chip, till exempel och mest noterbart i nya pass, nationella id-kort och vissa kreditkort. Detta system har tagits fram för att bland annat öka säkerheten vid passkontroller och underlätta vid betalningar.

Även om RFID gör det smidigt att t ex betala eller åka kollektivt så innebär detta också att dina uppgifter enkelt kan hamna i fel händer och är sårbara. Trådlös skimning innebär att någon med en läsare trådlöst kan läsa av och stjäla dina uppgifter på exempelvis ett betalkort med blippfunktion. Många mobiltelefoner har idag inbyggda NFC-läsare som kan läsa av informationen upp till 1 meter från betalkortet eller från digitala färdbevis. Det finns även mer avancerade NFC-läsare som kan läsa av kort upp till 5- eller t o m 10 meters avstånd från kortet.

Hur skyddar du dina kortuppgifter mot skimming på bästa sätt?

Det finns flera sätt att skydda sig mot skimming. 

  • Skyddskort - är stort som ett kreditkort och placeras i din plånbok bland de andra korten som du vill skydda mot skimming. Skyddskortet stör ut de trådlösa signalerna om någon försöker skimma ditt kort.
  • Kortficka -  i kortfickan placerar du det kort som du vill skydda mot skimming. Kortfickan har en tunn folie av aluminium som förhindrar de trådlösa signalerna.
  • Plånbok i metall - omsluter korten i metall och omöjliggör därmed de trådlösa signalerna att nå dina kort och förhindrar därmed skimming


Våra storsäljare inom skydd mot skimming


Skimming skyddskort smartaskydd

Skyddskort mot skimming

Skydda ditt kreditkort med ett smidigt skyddskort som skyddar mot stöld av dina kortuppgifter

Skimming minifodral bilnyckel smartaskydd

Minifodral mot skimming

Skydda din bilnyckel med ett smidigt fodral som skyddar fjärrlåset av din bil

 Köp

Skimming skydd plånbok

Plånbok aluminium mot skimming - Svart

Skydda dina kreditkort med en smidig plånbok med "popup"-funktion

köp