Skydda dig mot skimming

Kontaktlösa kort ökar risken att du blir utsatt för skimming

Banker, kreditinstitut och kollektivtrafik har infört nya kontaktlösa betalkort som bara behöver scannas eller "blippas" för att genomföra ett köp. Detta gör att ett köp blir lite smidigare samtidigt som det medför risker för dig. Informationen på ditt kort är relativt enkel att komma över med hjälp av så kallad skimming. Om du blir drabbad av skimming sker det oftast helt obemärkt.

Combilock släpvagnslås

Du kan bli utsatt för skimming var och när som helst utan att du ens märker det

Idag finns enkel utrustning för att skimma ditt kort eller id-handling

Med hjälp av en scanner eller en app i en mobiltelefon kan kortuppgifter kopieras på ett kort avstånd. Det räcker att tjuven är inom ca 1 meters avstånd från dig. Detta sker blixtsnabbt utan att du märker vad som hänt. Med avancerad skimming-utrustning kan tjuven komma åt dina kortuppgifter på 10 meters avstånd. 

Informationen på korten är krypterad men det är relativt enkelt att knäcka krypteringen och då få tillgång till din personliga information genom att trådlöst skimma ditt kort i offentliga miljöer. 

Hur fungerar det tekniskt?

RFID - Radio Frequency Identity är ett identifikations-system som trådlöst överför elektronisk data från en läsare till en mottagare via elektromagnetiska fält. Detta kan låta krångligt men systemet är redan implementerat i många produkter i form av ett litet chip, till exempel och mest noterbart i nya pass, nationella id-kort och vissa kreditkort. Detta system har tagits fram för att bland annat öka säkerheten vid passkontroller och underlätta vid betalningar.

Även om RFID gör det smidigt att t ex betala eller åka kollektivt så innebär detta också att dina uppgifter enkelt kan hamna i fel händer och är sårbara. Trådlös skimning innebär att någon med en läsare trådlöst kan läsa av och stjäla dina uppgifter på exempelvis ett betalkort. Många mobiltelefoner har idag inbyggda NFC-läsare som kan läsa av informationen upp till 1 meter från betalkortet eller från digitala färdbevis. Det finns även mer avancerade NFC-läsare som kan läsa av kort upp till 5- eller t o m 10 meters avstånd från kortet.


Vi har produkterna som skyddar dig mot skimming